DEATH FIST

DEATH FIST bol jeden z prvých xeroxovýh fanzinov na Slovensku venujúc sa extrémnej muzike. Vznikol v roku 1991 a pravidelne a nepravidelne aj s prestávkami vychádzal až do roku 2005, keď jeho existencia bola nadobro ukončená. Tu bola obnovená jeho činnosť vo forme blogu. Túto stránku ,robia fanúškovia hudby, ktorý si recenzované produkty kupujú sami! Nie sme viazaný žiadnym dlhom voči vydavateľom a kapelám!

streda 25. septembra 2013

YOUTH AVOIDERS „Youth Avoiders“ 12“LP 2013 (Destructure Records/Build Me A Bomb Records)

Nákupy na slepo v dnešnej dobe ešte stále existujú, ak kupujete nosiče na koncertoch od týpkov z kapiel a tí vám prirovnávajú neznáme kapely k menej neznámym, o ktorých ste možno počuli. Výsledky bývajú rôzne, no ja som doteraz asi mal šťastie. Jedným z dôkazov je aj tento debutový rovnomenný album mladej francúzkej pätice Youth Avoiders v (na punk) trošku nenápadnom obale.
Zato obsah už je oveľa nápaditejší. Hneď úvod prvého songu „Cold mines“ je netradičný a zaujímavý a čakal som hocičo, len nie ten divoký punk, ktorý sa potom rozpútal. Takto nejako to znelo v dávnych začiatkoch tohto žánru – zúrivo a neurvalo, keď mierne skreslené gitary divoko burácajú a spevák šialeno kvíli. V tomto trende pokračuje aj miernejšia „Grit your teeth“, kde trošku priestoru dostane aj basa v jednoduchej vyhrávke, a v podstate aj všetky nasledujúce songy, ktoré sa odlišujú len neučesanými melódiami a textami, ale v záverečnej piesni A-strany „Affliction“ sa vyskytnú aj 60-kové jednoduché klávesy, ktoré dávajú songu iný rozmer. Ešte väčšia šupa je prvý song B-strany „Snake charmer“ začínajúci sekanými čistými gitarami v protirytme, ktoré postupne otočia späť a celé to znie absolútne šialeno, do toho kričí vokalista a duní basa a bicie vyklepávajú divoké rytmy, aby to celé zakončilo rozjuchaným skoro až country-sólom – jednoducho bomba! Potom zas len zbesilosť a rýchlosť v nasledujúcom „Vows and vultures“, či trošku melodiky v gitarách aj spevoch a stredných temp bicích v „Smoked glass“ či „Control“ a rýchlejšou, no riadne melodickou „Oil slick“ sa preburácame k záveru. Otočiť na „Cold mines“ a ideme znovu. Ani neviem k čomu to prirovnať, ale ak máš čo i len trochu rád starý 80-kový neurvalý, špinavý punkrock, nemáš čo riešiť – treba pozháňať a smelo do toho a Youth Avoiders ťa štedro odmenia...
-Majto C.-
 

Žiadne komentáre: