DEATH FIST

DEATH FIST bol jeden z prvých xeroxovýh fanzinov na Slovensku venujúc sa extrémnej muzike. Vznikol v roku 1991 a pravidelne a nepravidelne aj s prestávkami vychádzal až do roku 2005, keď jeho existencia bola nadobro ukončená. Tu bola obnovená jeho činnosť vo forme blogu. Túto stránku ,robia fanúškovia hudby, ktorý si recenzované produkty kupujú sami! Nie sme viazaný žiadnym dlhom voči vydavateľom a kapelám!

utorok 29. apríla 2014

SIBERIAN MEAT GRINDER „Hail To The Tsar / Versus the World“ CD 2013 (samovydanie)

Ako znie moskovská odpoveď na vlnu thrash metalu, ktorá už pár rokov valcuje svet? Popiči skvelo. Navyše borci nezostali len pri thrashových koreňoch a nesnažia sa nasilu znieť nahovno a 80-kovo, ale pribrali aj množstvo prvkov hardcoru, heavy aj black metalu a hip-hopu (ostatne, je všeobecne známe, že ide o moskovský priateľský projekt členov kapiel rôznych žánrov, ako napr. hardcorových What We Feel či hiphoperov Moscow Death Brigade – obe môžete onedlho pozrieť naživo v našej metropole). Na tomto cd vydali obe predošlé ep-ká na jednom nosiči, čiže 10 nadupaných songov.
Hneď od úvodného „Hail to the tsar“ vás zvalcujú ostré thrashujhúce gitary a uháňajúce bicie, ale aj dva rapotajúce hlasy, ktoré drvia slová rapovo-hardcorovým štýlom v neskutočných rýchlostiach. Šak si skúste zarapovať do tempa ako napr. na prvom albume Nuclear Assault. To nasledujúci song začne heavy-metalovou melodickou vyhrávočkou, ktorú vzápätí opäť rozdrví thrashing jak sviňa. Refrény opäť zborovo vyrevané vo voľnejších tempách ako slohy – zubaté mlynčeky na slová melú a drvia frázy a sypú to do nás. V závere ešte na spestrenie kuadobrá black-metalová sypanica jak od Mayhem-ov, a to všetko v jednom songu. A v každom ďalšom nie je núdza o podobné spestrenia (stoner-rockový úvod a refrény jak od Rage Against the Machine v „Chainsaw in the dark“, parádne trilkujúce sóličko v závere „Slay the dragon“, zlovestne znejúci úvod a celkovo silno Exodus-ovský feeling gitár v „Laughing in your face“, či Testament-om napáchnutý riff v „From the dust returned“, parádny úvod „Die on the road“ aj s kratučkým basovým výjazdom, či jedno z mnohých silno melodických sól v tom istom songu, abo Megadeth-ovsky melodické gitary v „Fukk your life“, či silne melódiami opletenú „Siberian keelhaul“). No toto sú len spestrujúce momenty k tomu hlavnému, čo moskovčania ponúkajú, a tým je nekompromisný thrashing tej najvyššej kvality (poväčšinou v duchu Bay Area-scény). Najlepším dôkazom je záverečný song celej kolekcie „Fire from the grave“, kde sa strieda nekompromisný Slayerom silne napáchnutý, zbesilý thrash metal s voľnejšími refrénmi a sólami jak z albumov „Ride the lightning“ či „Masters of puppets“, aby sa v závere zmenil na pomalú, vybrnkávanú atmosferickú pasáž, ktorá nás má ukľudniť po všetkom tom drvení. Jednoducho parádička. Absolútne skvelo strávených 35 minút. Vidieť ich naživo bol síce pre mňa mierne silnejší zážitok, no s odstupom času som prišiel na chuť aj nahrávke. A že som ju ani po nejakých 6-tich mesiacoch stále nevyradil z permanentného playlistu, tiež o niečom svedčí... Takýto poctivý thrashing ja skrátka rád...
-Majto C.-



Žiadne komentáre: