DEATH FIST

DEATH FIST bol jeden z prvých xeroxovýh fanzinov na Slovensku venujúc sa extrémnej muzike. Vznikol v roku 1991 a pravidelne a nepravidelne aj s prestávkami vychádzal až do roku 2005, keď jeho existencia bola nadobro ukončená. Tu bola obnovená jeho činnosť vo forme blogu. Túto stránku ,robia fanúškovia hudby, ktorý si recenzované produkty kupujú sami! Nie sme viazaný žiadnym dlhom voči vydavateľom a kapelám!

štvrtok 18. decembra 2014

RÚBANISKO „Nihil Blues“ 10“LP 2014 (Burina Records)

Keď sa z Dášovho projektu stala regulárna kapela, nik nečakal, že sa z toho vykľuje až takáto krutá záležitosť. Dávno sú zabudnuté úlety so španielkou cez booster. Toto malofatrianske trio nás drví nihilistickým punkom od podlahy.
Od prvého songu „Čistá nenávisť“ sa na vás vyvalí ukrutne surový punk, ktorý valcuje svojou nekompromisnosťou, či už hudobnou, alebo textovou. K tomu Dášov drsný hrdelný prejav. Ešte väčšie výprasky sú nasledujúce songy „Rúbanisko, rúbanisko“ a „Trendy, hviezdy a pičovinky“, ktoré sú rýchle, krátke a drsné, pričom ale dostatočne členité (najmä druhá spomenutá má dosť pasáží). Krátke zvolnenie nastane v nasledujúcej „Je čas“ v stredne rýchlom tempe s parádnou dvojkopákovou pasážou a spomalením pred koncom. „Predajné kurvy“ je zas svižná punkovica s parádnym textom. Stranu uzavrie strednotempovka „Vám musí jebať“ s trefným textom o nazi-trendoch v slovenskom punku. Po obrátení vás znova nabudí Dášova basová vyhrávka do chytľavej rýchlej punkovice „Peklo“, ktorá svojou jednoduchosťou donúti k pohybu aj tlejúcu mŕtvolu. Podobne svižná je aj nasledujúca „Ajdonkér“, ktorá je ale ešte o trošku stručnejšia ako predošlá vec. Vec „Jednoducho kokoti sme“ začína parádnou pasážou s kotlami a naliehavým spevom, po chvíli sa zvrhne tiež na nekompromisnú rezačku. „Nič sa neoplatí“ je tiež vec, kde sa striedajú stredné tempá slôh s rezkými refrénmi a znie to veruže dobre – absolútne jednoduchá vec, pritom tak dokonalá. „Príbeh života“ je ďalší jednoduchý výplach s dvomi striedajúcimi sa pasážami. Potom mikrosong v duchu starých kapiel a ich srandičiek „Vojna je na piču“ a cover od Turbonegro s vlastnou textovou vložkou, ktorý ale nevyčnieva z playlistu, iba ak melodickejším spevom v refrénoch. Záver obstará prostá polminutová pocta Ffud festu pod názvom „Svart vattenrutschkana“ s nekomplikovanou muzikou a jednoduchým záverečným zborom. A presne v tom spočíva čaro Rúbaniska – žiadne veľké inštrumentálne exhibície, len nutné jednoduché podklady pod nekompromisné texty. Čistý, úprimný punk s kúsavými, trefnými textami, ktorému Libor (Vomitor sound) dal priliehavý surový kabát. Neviem si predstaviť, že by mal „Nihil blues“ nejaký digitálne vyčistený zvuk – zobralo by mu to dušu, ktorá tu len tak reve a pľuje jedovaté sliny na všetko a na všetkých. A zabudnúť nemôžem ani na Dášovu tradičnú prácu s obalom – parádny linoryt ako na všetkých svojich vydaniach + vložené xeroxované texty jak za starých čias.

-Majto C.-



Žiadne komentáre: